Νοέμβριος 20


Η συγχώρηση του Θεού


Μέσα στον Οποίο…έχουμε την άφεση των αμαρτημάτων…

(Εφεσίους 1:7).

Πρόσεχε από την ευχάριστη άποψη της Πατρότητας του Θεού: «Ο Θεός είναι τόσο καλός και στοργικός που σίγουρα θα μας συγχωρήσει». Τέτοιο συναίσθημα δεν έχει καμιά θέση στην Καινή Διαθήκη. Η μόνη βάση πάνω στην οποία ο Θεός μπορεί να μας συγχωρεί είναι η τρομακτική τραγωδία του Σταυρού του Χριστού. Η τοποθέτηση της συγχώρησης πάνω σε οποιαδήποτε άλλη βάση είναι ασυναίσθητη βλασφημία. Η μόνη βάση πάνω στην οποία ο Θεός μπορεί να συγχωρεί την αμαρτία και να μας επαναφέρει στην εύνοιά Του είναι μέσω του Σταυρού του Χριστού, και με κανένα άλλο τρόπο. Η συγχώρηση, που για μας είναι τόσο εύκολο να τη λάβουμε, κόστισε την αγωνία του Γολγοθά. Μπορεί να λάβουμε τη συγχώρηση της αμαρτίας, τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος και τον αγιασμό μας με την απλότητα της πίστης, και να ξεχάσουμε με ποιο τεράστιο κόστος από μέρους του Θεού έγιναν δικά μας όλα αυτά.

Η συγχώρηση είναι το θείο θαύμα της χάρης· κόστισε στον Θεό τον Σταυρό του Ιησού Χριστού για να μπορεί να συγχωρεί την αμαρτία και συνάμα να παραμένει ένας άγιος Θεός. Ποτέ μη δεχτείς κάποια άποψη για την Πατρότητα του Θεού που διαγράφει τη θυσία του Εξιλασμού. Η αποκάλυψη του Θεού είναι ότι δεν μπορεί να συγχωρεί· θα ερχόταν σε αντίθεση με την ίδια Του τη φύση αν το έκανε. Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να λαμβάνουμε συγχώρηση είναι με την επαναφορά μας στον Θεό μέσω του Εξιλασμού. Η συγχώρηση του Θεού είναι φυσιολογική μονάχα μέσα στον υπερφυσικό τομέα.

Σε σύγκριση με το θαύμα της συγχώρησης, η εμπειρία του αγιασμού είναι μικρή. Ο αγιασμός απλώς είναι η θαυμαστή έκφραση της άφεσης των αμαρτιών σε μια ανθρώπινη ζωή. Όμως, εκείνο που ξυπνά την πιο βαθιά πηγή ευγνωμοσύνης μέσα σε έναν άνθρωπο είναι το ότι ο Θεός έχει συγχωρήσει την αμαρτία. Ο Παύλος ποτέ δεν ξέφυγε από αυτό. Όταν κατανοήσεις πόσο κόστισε στον Θεό για να σε συγχωρήσει, θα σε κρατά σαν μέγγενη και θα σε συσφίγγει η αγάπη του Θεού.